lørdag 25. februar 2017

Komono - uke 3 av 11




KJØKKENTING


Kjøkkenting er delt, slik at du kan ta en del per dag i en uke om du syns det er bedre enn å ta alt på en dag.



Viktig:
Det aller første du må gjøre er å ta bilde i alle skuffer, skap, kjøleskap og fryser for å ha ”før-bilder”. Mest for din egen del, men del gjerne. Du kommer til å angre om du ikke gjør det (ref meg selv...)


Del 1 av 7


1. Finn frem alt du har av følgende:

Matpapir, mellomleggspapir, brødposer, aluminiumsfolie, poseklips og lignende,

kjøkkenfiller,

kjøkkenhåndklær,

kjøkkenmaskiner med tilbehør,

desilitermål,

kakeformer,

bakeutstyr,

kakebokser, plastposer/handleposer



2. Kast ting som er ødelagte



3. Legg filler og håndklær som er ødelagte eller flekkete i posen til Fretex (de lager tepper av flekkete/ødelagte ting)



4. Ta stilling til hvor mange du trenger av hver sort. Legg ting du ikke liker eller trenger i posen til bruktbutikken/Fretex/loppemarkedet.

Om du har 25 kakebokser, tenk over hvor mange du egentlig trenger og løft opp en og en kakeboks og kjenn etter hvilke av dem som gir deg glede. Gi resten til bruktbutikken/Fretex/loppemarkedet



5. Ta stilling til kjøkkenmaskinene dine. Er de i bruk? Om de ikke er det, kan du vurdere å selge dem på Finn.no?



6. Putt ukurante plastposer/handleposer i plastgjenvinningen. Noen velger å brette plastposene sine a la Konmari og ha dem stående i en eske. Jeg ruller mine og har dem i en plastposeholder fra Ikea.



OBS: IKKE tenk plassering eller organisering ennå. Du må bli ferdig med alle tingene der inne først. All plassering inntil du er ferdig med dag 7 er midliertidig, deretter kan du organisere det slik du vil ha det.














Del 2 av 7

Tørrmat, oljer o.l. som ikke oppbevares i kjøleskap



  1. Sett alt på kjøkkenbordet
  2. Kast det som ikke lenger kan spises
  3. Om du har flere åpnede poser med samme innhold, så hell det over i samme beholder eller pose. Det frigir plass.
  4. Ta stilling til om du faktisk bruker de varene du har. Dersom du har kjøpt noen spesielle varer som du vet bare kommer til å bli stående til de går ut på dato – spør om noen av vennene dine trenger dem og gi det til dem.










Del 3 av 7

KJØLESKAP



  1. Sett alt innholdet fra kjøleskapet på kjøkkenbordet.



  1. Nytt anledningen til å vaske kjøleskapet.



  1. Kast mat som ikke kan spises.



  1. Om du har flere enheter med samme innhold så forsøk å samle det.



  1. Planlegg restemiddag i morgen utifra restene du finner i kjøleskapet.



  1. Ta stilling til om du faktisk bruker de varene du har. Dersom du har kjøpt noen spesielle varer som du vet bare kommer til å bli stående til de går ut på dato – spør om noen av vennene dine trenger dem og gi dem bort.



  1. Sett ting inn i kjøleskapet igjen.



  1. Bær ut søppelposen.













Del 4 av 7



  1. Sett alt du har av følgende på kjøkkenbordet: bokser, lokk, drikkeflasker, termoser og kjeler/stekepanner.
  2. Kast det som er ødelagt, enslige lokk, drikkeflasker uten kork osv.
  3. Ta stilling til hvor mye du trenger av de forskjellige tingene og legg det du ikke trenger  i boksen til bruktbutikken/Fretex/loppemarkedet.
  4. Står du igjen med mange innen en kategori, så løft dem opp en og en og kjenn etter hvilke det er du faktisk liker. Kvitt deg med resten.









Del 5 av 7

Kjøkkenredskaper og bestikk



  1. Legg alt du har av dette på kjøkkenbordet.



  1. Kast det som er ødelagt.



  1. Ta stilling til hvor mye du trenger av de forskjellige tingene og legg det du ikke trenger  i boksen til bruktbutikken/Fretex/loppemarkedet.



  1. Står du igjen med f.eks mange kniver så løft en og en og kjenn etter hvilke det er du faktisk liker. Det er viktig å ha gode redskaper på kjøkkenet, så kvitt deg med redskaper du bare irriterer deg over når du bruker dem.



  1. Når det gjelder redskaper og bestikk er det greit å allerede nå tenke på hva som skal til for at skuffene dine skal ”fungere” for deg og familien din.











Del 6 av 7

Glass, kopper, servise, vin- og vannkarafler



  1. Sett alt du har av dette på kjøkkenbordet.



  1. Kast ting som er ødelagt. Husk å putte glass til resirkulering.



  1. Ta stilling til hvor mange glass, kopper etc du trenger.



  1. Hvis du står igjen med mye så løft hver enkelt ting og kjenn etter om de gir deg glede. Blir du glad i å drikke av det bleknede kruset fra studietiden din så beholder du det.



  1. Vær kritisk og realistisk ift hvor mye du trenger. PS:  Husk at konmarimetoden går ut på å lete etter ting du ønsker å beholde. Det som ikke gir deg glede eller som du ikke trenger kvitter du deg med.



  1. Legg det som skal ut av hus i esken til bruktbutikken/Fretex/loppemarkedet. Evnt legg det ut for salg på f.eks Finn.no.











Del 7 av 7



Fryser og kjøkkenutstyr som ikke har vært omfattet av tidligere punkter.



  1. Ta alt ut av fryseren.



  1. Benytt anledningen til å avrime og /eller til å vaske fryseren.



  1. Kast ting som ikke lenger kan spises.
          OBS: Kast dog ikke agnfisken til mannen din! Sånt kan det bli bråk av i stedet for glede ;)   



  1. Sjekk om det er mulig å få av tyggisen av den nydelige barnekjolen du la i fryseren for 2 år siden og forlengst har glemt. Dersom det ikke går – kast den i søpla. Dersom det går – gi den til Fretex siden den forlengst er for liten. Eller...det er kanskje bare jeg som er så sløv... ;)



  1. Lag deg en liste over hva du har i fryseren før du legger det tilbake. Ha denne listen lett tilgjengelig på kjøkkenet.



  1. Ta bilde av din ryddige og rene fryser.



  1. Rydd til slutt de tingene du har på kjøkkenet som ikke har vært omfattet av punktene kjøkkenting 1 – 7. Kommenter gjerne under arrangementet hva det var du fant som ikke var på listen min.




          Hurra, nå er du ferdig med kjøkkentingene og kan feire med å bake en deilig kake ;)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar