fredag 6. januar 2017

Kategori 1 - KLÆR




Kategori 1 – KLÆR



Om du skal rydde for flere personer anbefaler jeg at du rydder klærne til en og en person

(PS: du kan rydde barnas klær, men partneren må selv rydde sine. Dette fordi du ikke kan vite hva h*n føler for klærne sine. Om vedkommende ikke er like klar for prosessen som deg, så la disse klærne vente)



Ikke tenk lagring/oppbevaring ennå

Vent med dette til du er ferdig med å sortere, først da vil du se hvor mye du har og hvilken plassering som vil passe best for deg. Tingene du velger å beholde legger du bare i en egen haug.





Det du nå skal gjøre er å finne frem ALLE KLÆRNE (sko, skjerf, belter og vesker tilhører også denne kategorien) som du eller barnet eier. Har du en eske med sommertøy på loftet, så må den hentes ned.





Iom du skal legge alt på gulvet, kan det være hyggelig å dra over med en tørrmopp eller lignende på den flaten du skal bruke.







Personlig syns jeg det var greit å legge tingene i kategoriserte hauger på gulvet, som for eksempel:



-          bukser

-          sommerklær

-          skjørt og kjoler

-          topper

-          gensere

-          undertøy

-          sko

-          jakker

-          vesker, bager o.l.

-          skjerf, belter og annet tilbehør

-          osv



Selv om du tenker at ”jeg har jo bare en vinterjakke eller jeg har bare ett par støvler” så finn frem alt likevel. Det er det som gir deg oversikt og er en av nøklene til suksess  J





Nå begynner moroa J





Ta bilde

Dette er mest for din egen del, slik at du i etterkant kan se effekten av ”før og etter”, men jeg blir også kjempeglad om du legger ut bilder på Facebookgruppen. Og joda, det er helt sikkert noen som har det like ”ille” som deg. Synnøve Skarbø hadde 272 kjoler før hun begynte å rydde, slår du det?





Begynn med sommerklærne. De er det lengst siden du brukte og dermed lettest å ta stilling til. Fortsett deretter i den rekkefølgen du selv føler for.





Løft opp ett og ett plagg og kjenn etter om det gir deg glede. Husk nå på at det er den første gangen du gjør dette og siden det er uvant kan det ta litt tid å komme gang og vite helt hvordan man skal kjenne etter. Jeg lover deg at det snart vil endre seg og det vil gå raskere og raskere å ta beslutninger. Hjelpespørsmål for å ta avgjørelsen, om ikke svaret kommer med en gang du spør deg ” gir denne meg glede?”, kan være ”ville jeg brukt dette plagget i morgen om anledningen bød seg?”



Husk også at du rydder for å finne ting som gir deg glede, ikke for å finne ting du skal kvitte deg med. I det du begynner å fokusere på hva du skal kvitte deg med, istedetfor hva du skal beholde, er du på feil kurs. Er det klær du aldri bruker, som ikke passer, som du egentlig ikke liker, var et feilkjøp etc. så er det kanskje på tide å ta farvel.



Ut av huset

Nå er det viktig at du har tenkt over hva du vil gjøre med de tingene du vil ha ut av huset. Å vite at du skal gi det til Fretex gjør det litt lettere å gi slipp på en genser du kjøpte for 5 år siden, men aldri har brukt og som fortsatt har prislappen på. Det samme om du har tenkt å selge noe, så er det lettere å gi slipp på en rådyr kjole du kjøpte, men som du aldri har funnet anledningen til å bruke. Kanskje gir denne deg dårlig samvittighet fordi du brukte så mange penger på den. Gjort er gjort, den gir deg ikke glede. Ut med den!



Dersom det er et plagg som er vanskelig å kaste, tenk over hvorfor du kjøpte det. Var det fordi det så fint ut i butikken, men så følte du deg ikke vel da du kom hjem og prøvde det? Var det fordi det var på salg? Hadde de igjen kun en størrelse for liten, og du hadde planer om å slanke deg inn i det, men flere år senere har du likevel ikke fått brukt det? Disse klærne har gitt deg glede da du kjøpte dem i butikken, har lært deg å ikke begå disse feilene igjen og har dermed gjort jobben sin. Det er mest sannsynlig på tide å ta farvel. Jeg har iallefall aldri hatt et ubrukt plagg i klesskapet som etter et par år fortsatt gir meg glede. Da har heller den dårlige samvittigheten eller følelsen av mislykkethet tatt over.





Men hva med klærne som kanskje ikke gir direkte glede, for eksempel gummistøvler? Disse har en funksjonsverdi og gir glede i form av at du slipper å bli våt på beina i regnværet.





Vesker og bager

Ikke gå i fella med å rydde i veskene dine nå. Det tar for mye tid. Finn en eske og tøm alt oppi. La denne esken være det aller siste du rydder i denne kategorien.





Jeg kommer tilbake til hvordan du kan brette og oppbevare klærne dine på best mulig måte.



Lykke til  J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar