fredag 13. januar 2017

Vi rydder i kategori 2 - bøker


Bøker er en morsom og spennende kategori, men det er også en kategori som er vanskelig for mange. Legg derfor gjerne ut spørsmål eller tanker på Facebookgruppen Rydd plass til gleden så skal vi andre forsøke å støtte og oppmuntre deg i prosessen. Og legg gjerne ut bilder.



Dersom du har barn, så ta dine bøker først og vent med barnas bøker til i morgen. Og husk å la partneren din få gå gjennom sine egne bøker, da du jo ikke kan vite hvilke bøker som får vedkommende til å føle glede! Er h*n ikke like motivert som deg til å rydde opp i bøkene sine, så godta at dette kan vente. Mest sannsynlig vil h*n bli påvirket av det du driver med at h*n på et tidspunkt vil ta tak i dette.





  1. Ta bilde av bokhyllen din



  1. Ta alle bøkene og bladene dine ut av bokhyllen og legg dem på gulvet. Ikke hopp over steget med å ta dem ut av bokhyllen, dette er ett av de viktigste punktene i denne kategorien.



  1. Forsikre deg om at du virkelig har funnet alle bøkene fra bokhyller, nattbord, loft, kjeller, bladkurv, skuffer og skap. Alt må frem. Uansett om du eier 3 eller 300 bøker.



  1. Benytt anledningen med tom bokhylle til å tørke støv i bokhyllen.



  1. Hold i hver bok og tenk over om dette er en bok som rører ved deg eller ikke, eller om det er en bok du trenger i forhold til jobb e.l. Er det en bok du ennå ikke har lest, så kjenn etter om du virkelig har lyst til å lese den. Er det en bok du har forsøkt å lese, men som du ikke har blitt ferdig med, spør deg selv om du virkelig har lyst til å lese den. Kanskje er det greit å endelig kvitte seg med den? Er det en bok du har fått i gave, men som du egentlig ikke har lyst til å lese – kvitt deg med den. Er det en bok som bringer frem gode minner og dermed har stor affeksjonsverdi for deg så behold den, men vær hard og ikke la for mange bøker ende opp i denne kategorien



  1. OBS: Begynn for all del ikke å lese i noen av bøkene. Er du i tvil om du skal beholde den, legger du den i ”vet ikke”haugen og tar den igjen helt til slutt i prosessen. Begynner du å lese er du ute å kjøre og oppryddingen vil ta unødvendig lang tid. Faren for at du gir opp hele ryddingen er også stor, så ikke fall for fristelsen!



  1. Serier – her trenger du ikke holde hver eneste bok i hånden. Plasser hele serien foran deg på gulvet med titlene/ryggen opp, så finner du svaret.



  1. Legg bøkene direkte i stabler merket med ”arv”, ”Fretex”, ”salg”, ”vet ikke” osv. Bøker du vil beholde setter du umiddelbart inn i bokhyllen.



  1. Ta bilde av alle stablene



  1. Avhend det som skal ut av huset så snart som mulig for å forhindre at du åpner posene og setter bøkene tilbake i bokhyllen.



  1. Ikke tenk system og organisering før du er helt ferdig med all sorteringen. Det er lettere å finne ut hvordan du ønsker å ha bokhyllen din når du ser omfanget av bøkene du vil beholde. Selv har jeg valgt å sette bøkene sortert utifra kategori: krim, barnebøker, tegneserier osv. Andre sorterer dem etter f.eks. farge.





Når du er ferdig med bøkene, vurder om du skal si opp abonnement på et blad eller medlemskap i en bokklubb for å hindre at det fylles på igjen med blader og bøker du ikke leser. Det sparer deg både for penger og fremtidig rydding.



Vedrørende punkt 2 så hadde jeg et par uker før jeg leste boken til Marie Kondo, tatt en opprydding i bokhyllen min og trodde jeg hadde full kontroll. Hadde fjernet kanskje 10 bøker. Da jeg tok for meg bokhyllen på nytt med denne metoden gikk det virkelig et lys opp for meg ift hvor viktig det faktisk er å fjerne dem fra bokhyllen for så å holde i en og en bok mens du tar avgjørelsen. Plutselig var den en stor mengde bøker som forlot huset.



Lykke til med bøkene J


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar